Regio

Wat is brandoorzaak nummer één?

BELGIE - Een brand kan ontzettend veel schade aan je woning aanrichten. In het ergste geval kan jouw huis compleet onbewoonbaar worden door een brand. Gelukkig zijn de meeste woningen in ons land tegenwoordig relatief brandveilig. Dit wil echter niet zeggen dat het helemaal niet meer mogelijk is dat er een brand in jouw woning ontstaat. In sommige gevallen loop je zelfs een verhoogd risico te maken te krijgen met een brand. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je thuis een kachel hebt. Steeds vaker lezen we berichten dat er schoorsteenbranden woeden in België. Niet vreemd ook dat de schoorsteenbrand inmiddels bovenaan staat op het lijstje met grootste brandoorzaken.

 

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand ontstaat vaak door het ophopen van creosoot of roet in het rookkanaal. Zowel creosoot als roet kan aan de binnenzijde van jouw schoorsteen blijven kleven. Met name creosoot is ontzettend brandbaar. Dit stroperige goedje kan in jouw rookkanaal terechtkomen door het verbranden van verrot of nat hout. Creosoot is ontvlambaar vanaf 500 graden Celsius. Nu denk je mogelijk dat dit een wel hele hoge temperatuur is, maar in een schoorsteen wordt dit makkelijk gehaald. Een schoorsteenbrand kan dan ook binnen de kortste keren ontstaan. 

Zo verklein je de kans op een schoorsteenbrand
Indien je thuis een kachel hebt, wil je natuurlijk niet te maken krijgen met een schoorsteenbrand. Gelukkig kun je wat doen om de kans op een schoorsteenbrand te verkleinen. Wat? Ervoor zorgen dat jouw rookkanaal goed schoon blijft. Dit doe je door jouw schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten vegen. Doe dit bij voorkeur aan het begin van het stookseizoen. Zodoende weet je namelijk zeker dat jouw rookkanaal goed schoon is voor je de kachel weer gaat gebruiken. Wij raden je overigens niet aan zelf jouw schoorsteen te vegen. De kans is dan namelijk groot dat het rookkanaal niet goed gereinigd wordt. Schakel daarom altijd een schoorsteenveger in om deze klus uit te voeren. Op deze manier kan jouw schoorsteen er voorlopig weer tegenaan!

Bron: Foto©24WP

Bekijk Ook

BREAKING

Morgen woensdag aan de kust te beleven

KUST - Morgen woensdag wordt het weer terug beter aan de kust. De komende dagen wordt het warmer met een topweekend. Er is morgen heel wat te beleven met marktdagen aan de kust in De Haan en Knokke. Voor een avondmarkt moet je morgenavond naar Lombardsijde, de haven van Blankenberge en Oostduinkerke. 

BREAKING

Vanaf nu zaterdag Gezondheidsapotheek op de foor in Kortemark

KORTEMARK - Nu zaterdag 24 augustus gaat de kermis in Kortemark van start. De opening van de foor is voorzien door het schepencollege om 16 uur. Ze zullen begeleid worden door de plaatselijke harmonie. 

BREAKING

Interbad zwembad gesloten op maandag 2 september

SINT-KRUIS - Op maandag 2 september zal het Interbad zwembad in Sint-Kruis de ganse dag gesloten blijven voor het publiek. 

BREAKING

Huisgemaakte dessertjes bij Slagerij Sam en Evelien

SINT-KRUIS - De slagerij Sam en Evelien aan de Moerkerkesteenweg in Sint-Kruis is gekend voor hun kwaliteitsvol vlees en ambachtelijk gemaakte charcuterie. 

BREAKING

Nu zaterdag start van de zomerkermis in Rijsel

RIJSEL (FRANKRIJK) - In het Noord-Franse Rijsel gaat nu zaterdag de Zomerfoor van start. Er worden 190 attracties verwacht waarmee het één van de grootste foren is. 

BREAKING

Lingerie Ultime Sint-Kruis viert éénjarig bestaan met korting en glaasje

SINT-KRUIS - De lingeriezaak Ultime in het winkelcentrum aan de Moerkerkesteenweg in Sint-Kruis bestaat één jaar. Elke zal dat vieren met haar klanten.

BREAKING

Wendy van Wanten op Sint-Michielse Feeste

SINT-MICHIELS - Op zondag 1 september wordt voor de 31e maal de Sint-Michielse Feeste gehouden. Er is die dag rommelmarkt, braderie met verkoop op straat en heel wat randanimatie.

BREAKING

Morgen woensdag en donderdag kallibratievluchten op Oostende

OOSTENDE - Op de luchthaven van Oostende worden morgen woensdag en donderdag kallibratievluchten uitgevoerd. Die zijn nodig om de navigatiehulpsystemen voor het landen te kallibreren.

BREAKING

Gert Late Night twee weken lang uit Oostende

OOSTENDE - Het populaire Vier programma Gert Late Night zal vanaf maandag 2 september twee weken lang uitgezonden worden vanuit Oostende.

BREAKING

De Luchtpolitie in het najaar op VTM

VILVOORDE - In het najaar zal VTM het programma De Luchtpolitie uitzenden. Daarbij komt de luchtsteun van de Federale Politie in beeld gebracht. Zij worden zeer regelmatig ingezet.  

Bekijk meer gerelateerde artikels