Regio

Wat is brandoorzaak nummer één?

BELGIE - Een brand kan ontzettend veel schade aan je woning aanrichten. In het ergste geval kan jouw huis compleet onbewoonbaar worden door een brand. Gelukkig zijn de meeste woningen in ons land tegenwoordig relatief brandveilig. Dit wil echter niet zeggen dat het helemaal niet meer mogelijk is dat er een brand in jouw woning ontstaat. In sommige gevallen loop je zelfs een verhoogd risico te maken te krijgen met een brand. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je thuis een kachel hebt. Steeds vaker lezen we berichten dat er schoorsteenbranden woeden in België. Niet vreemd ook dat de schoorsteenbrand inmiddels bovenaan staat op het lijstje met grootste brandoorzaken.

 

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand ontstaat vaak door het ophopen van creosoot of roet in het rookkanaal. Zowel creosoot als roet kan aan de binnenzijde van jouw schoorsteen blijven kleven. Met name creosoot is ontzettend brandbaar. Dit stroperige goedje kan in jouw rookkanaal terechtkomen door het verbranden van verrot of nat hout. Creosoot is ontvlambaar vanaf 500 graden Celsius. Nu denk je mogelijk dat dit een wel hele hoge temperatuur is, maar in een schoorsteen wordt dit makkelijk gehaald. Een schoorsteenbrand kan dan ook binnen de kortste keren ontstaan. 

Zo verklein je de kans op een schoorsteenbrand
Indien je thuis een kachel hebt, wil je natuurlijk niet te maken krijgen met een schoorsteenbrand. Gelukkig kun je wat doen om de kans op een schoorsteenbrand te verkleinen. Wat? Ervoor zorgen dat jouw rookkanaal goed schoon blijft. Dit doe je door jouw schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten vegen. Doe dit bij voorkeur aan het begin van het stookseizoen. Zodoende weet je namelijk zeker dat jouw rookkanaal goed schoon is voor je de kachel weer gaat gebruiken. Wij raden je overigens niet aan zelf jouw schoorsteen te vegen. De kans is dan namelijk groot dat het rookkanaal niet goed gereinigd wordt. Schakel daarom altijd een schoorsteenveger in om deze klus uit te voeren. Op deze manier kan jouw schoorsteen er voorlopig weer tegenaan!

Bron: Foto©24WP

Bekijk Ook

BREAKING

Week van het bos: Waggelwater

SINT-ANDRIES - Het Waggelwaterbos is een bos dat minder gekend is maar toch de moeite is om te bezoeken. In het minder dan zeven hectare grote bos is er een speelbos en een visvijver. Je kan er genieten van de vele watervogels die er zich ophouden.

BREAKING

Blankenberge in het teken van Halloween tijdens herfstvakantie

BLANKENBERGE - De stad Blankenberge staat in het teken van Halloween tijdens de komende herfstvakantie.  Er zal heel wat te beleven zijn vanaf zaterdag 26 oktober. 

BREAKING

Naaicafé De Stoffemiekes in Assebroek lokte meteen heel wat volk

ASSEBROEK - In café Het Nieuw Gemeentehuis op het Gaston Roelandtsplein in Assebroek werd het naaicafé gehouden van de Stoffemiekes. Ze komen nu regelmatig samen om te naaien.   

BREAKING

Al winterfoto 105 voor Frank vandaag

BRUGGE - De Brugse hobbyfotograaf Frank Vergucht haalde vandaag zijn 105e weerfoto op het kleine scherm. Het is een foto van de Brugse Markt met een blauwe lucht want er waren vandaag al snel opklaringen. 

BREAKING

Vijf nieuwe winkels in K in Kortrijk

KORTRIJK - In het shoppingcentrum K in Kortrijk zijn er vijf nieuwe winkels en er lopen nog gesprekken met andere bedrijven om zich daar te vestigen.   

BREAKING

Voorbereidingen voor Wintergloed aan Minnewaterpark

BRUGGE - Aan het Minnewaterpark in Brugge zijn de voorbereidingen gestart voor Wintergloed, het winterse event voor Brugge. 

BREAKING

Louise Brison pakt uit met degustatiedagen

SINT-MICHIELS/BRUGGE - Op zaterdag 16 en zondag 17 november zijn er in de zaak Weinebrugge de jaarlijkse degustatiedagen van Louise Brison in aanwezigheid van de Franse wijnboeren. Naast de degustatie van de wijnen kan je er ook degustatiebordjes kopen.    

BREAKING

Morgen dag van de jeugdbeweging

VLAANDEREN - Het is morgen de dag van de jeugdbeweging in gans Vlaanderen. In tal van steden en gemeenten worden de leden van de jeugdbewegingen morgen in  de kijker gezet. 

BREAKING

Winnaars all-in actie van het Koopweekend Brugge zijn gekend

BRUGGE - De winnaars van het koopweekend van begin oktober in de Brugse binnenstad zijn bekend.  Er waren bij de 55 deelnemende handelaars 5x1000 euro aankoopbons te winnen voor overnachting, shopping en eten. 

BREAKING

Nu zondag paardenzegening in Torhout

TORHOUT - In Torhout is er nu zondag paardenzegening. De ruiters en menners worden om 10 uur verwacht aan de kerk in het centrum waar ze gewijd zullen worden.

Bekijk meer gerelateerde artikels