Regio

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een fietsvakantie in België

Uit de Nederlandse Kerncijfers Fietsvakanties 2020-2021 (Landelijk Fietsplatform) blijkt dat 2,5 miljoen Nederlanders vorig jaar in eigen land op fietsvakantie gingen. Allen samen gaven ze zo'n 413 miljoen euro uit. Vooral het aantal fietstrektochten, zo'n 885.000 Nederlanders ondernamen zo'n trektocht in eigen land, is opvallend hoog. Daarnaast lijkt ook België steeds vaker in de smaak te vallen bij onze noorderburen, hoewel corona het hen wat moeilijker maakte.

Dat zoveel Nederlanders kiezen voor een fietsvakantie in eigen land, heeft natuurlijk veel te maken met de coronapandemie. De onderzoekers vroegen dan ook in welke mate corona invloed heeft gehad op de keuze voor een fietsvakantie in eigen land. Voor maar liefst 52% van de ondervraagden speelde corona wel degelijk een rol. Bij 24% ging het zelfs om een "grote invloed". Opvallend: bij trektochtfietsers liggen deze percentages zelfs nog hoger. Zo'n 74% van hen geeft aan dat corona hun keuze heeft beïnvloed. Met andere woorden: velen onder hen zouden anders misschien wel in het buitenland op fietsvakantie zijn gegaan. Geheel representatief zijn de cijfers dus niet.

België blijft een populaire bestemming voor Nederlanders

Het is al langer geweten dat veel Nederlanders te vinden zijn voor een fietsvakantie in ons land en met name in Vlaanderen. Vlaanderen heeft namelijk een LF-netwerk dat vergelijkbaar is met het populaire LF-netwerk in Nederland. De Nederlandse LF-kustroute gaat dan ook nabij Cadzand-Bad over in de Vlaamse Kustroute, die samen deel uitmaken van de North Sea Cycle Route (EuroVelo 12). Ook de Internationale Maasfietsroute EuroVelo 19 houdt niet op aan de grens, maar loopt via Luik, Namen en Hastière door tot in het Franse Langres. Voor de Nederlandse trektochtfietsers is het dus niet zo onlogisch dat ze tijdens hun fietsvakantie de grens oversteken en ook België aandoen.

In België is de koers bovendien al langer thuis en wel vaker zijn de ogen van de hele wereld op ons land gericht. Van 18 tot 26 september 2021 zal dat bijvoorbeeld zijn omwille van de UCI Road World Championships 2021 Flanders, waarbij Vlaanderen het decor zal vormen voor de honderdste verjaardag van het wereldkampioenschap wielrennen. De strijd om de titels in het tijdrijden gaat van start in Knokke, in het verlengde van de LF-kustroute. Het hoeft niet te verbazen dat dit ook Nederlanders zal lokken.

Belgen kiezen steeds vaker voor de fiets

Ook in eigen land zien we het fietsgebruik opvallend snel stijgen. Vooral de elektrische fiets lijkt daar verantwoordelijk voor te zijn. Ongeveer 27% van de gezinnen heeft een elektrische fiets, maar bij een nieuw bevraging van Fietsberaad Vlaanderen viel te horen dat in sommige fietswinkels al 85% van de verkochte fietsen elektrisch zijn. Ook bij Bikester, de grootste online fietsenwinkel van ons land, zou volgens Metro de vraag naar elektrische fietsen heel groot zijn.

In vergelijking met Nederland, nog steeds koploper in Europa, ligt het aantal fietsverplaatsingen wel lager. Toch is Vlaanderen, weliswaar samen met Denemarken, uitgegroeid tot de tweede grootste fietsregio in Europa. Initiatieven zoals de Testkaravaan dragen daar gegarandeerd tot bij.

Bron: Foto©Unsplash

Bekijk Ook

BREAKING

Begin juli open wijngaardfeesten in Heuvelland

HEUVELLAND - Tijdens het weekend van 3 en 4 juli zetten tien wijngaarden van het Heuvelland de deuren open. Wijnliefhebbers kunnen in de wijngaarden de suoer wijnen uit dit gebied degusteren.   

BREAKING

Op zondag 4 juli Zandfeesten in Brugge

BRUGGE - Op zondag 4 juli wordt Vlaanderens grootste rommel- en prondelmarkt gehouden. Alles vindt plaats op en rond het Zand. Na het overlijden van Eric Lowyck zet Hedwig Demeulenaere de organisatie verder.  

BREAKING

Duitse toeristen blijven ook dit jaar terug weg van Zeeland

ZEELAND (NEDERLAND) - De ganse toeristische sector in Zeeland (Nederland) leeft van de Duitse toeristen. Ze komen al jaren naar de gekende plaatsen waaronder Goes, Middelburg, Zierikzee en Domburg. 

BREAKING

Komend weekend braderie in de Smedenstraat in Brugge

BRUGGE - Komend weekend is er braderie in de Brugse winkelstraten. Ook de handelaars van de Smedenstraat nemen deel aan de braderie. 

BREAKING

Nu zondag Garnaalfeesten in Oostduinkerke

OOSTDUINKERKE - Nu zondag worden in Oostduinkerke Bad de Garnaalfeesten gehouden. Voor het tweede jaar op een rij wordt de grote Garnaalstoet geschrapt van de kalender omwille van Coronamaatregelen. 

BREAKING

Gemengde politie actie in de strijd tegen mensensmokkel

WESTKUST/FRANKRIJK - In de Dune Dewulf werd een gezamenlijke actie gehouden van de politie Westkust met de Franse politie van Duinkerke.    

BREAKING

Komend weekend kermis in Kluizen

EVERGEM - Komend weekend is er kemis in Kluizen, deelgemeente van Evergem. De foorattracties zijn open vanaf vrijdagavond. 

BREAKING

Drie keikopibissen geboren in Zoo Planckendael

MECHELEN - In de Zoo Planckendael in Mechelen pakken ze uit met een primeur. Er zijn drie noordelijke bedreigde keikopibissen geboren. Ze zijn te bewonderen in de wandelvoliière van het dierenpark.    

BREAKING

Nieuwe parking voor Interparking in Brugge

BRUGGE - In Brugge werd vandaag de nieuwe parking Ezelstraat officieel geopend. De nieuwe parking biedt plaats aan 139 voertuigen en is een opsteker voor de handelaars van de Ezelstraat en Vlamingstraat. 

Bekijk meer gerelateerde artikels