Regio

Elektrische auto’s thuis goedkoper opladen door corona

BELGIE/ NEDERLAND - Elektrisch rijden heeft veel voordelen. Voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Uit recent onderzoek blijkt dat mensen met een laadpaal thuis door de coronacrisis zelfs nog voordeliger uit zijn. Dit komt doordat de tarieven voor elektriciteit flink gedaald zijn.

De kosten van thuisladen sinds corona

De Belgische website Egear, die alles deelt op het gebied van elektrisch rijden, doet elk jaar onderzoek naar de kosten van het thuis opladen van elektrische auto’s voor Vlaamse gezinnen. Wat bleek? Ten opzichte van 2019 was in 2020 het thuisladen tot 17% goedkoper. Dit komt doordat de elektriciteitstarieven naar een dieptepunt zijn gezakt. Daarom is dit het ideale moment om eens naar je energiecontract te kijken, zeker wanneer je een elektrische auto en eigen laadpaal hebt.

 

De cijfers

Uit de cijfers van het onderzoek bleek dat de prijs per kWh bij de goedkoopste netbeheerder (Intergem) van €0,19 in januari 2019 naar €0,17 in februari 2020 is gedaald. Bij de duurste netbeheerder (Gaselwest) was een daling te zien van €0,23 naar €0,21. In februari 2020 was de prijs voor thuisladen dus ergens tussen de €0,17 en €0,21 per kWh. Vervolgens hebben ze het onderzoek nog een keer uitgevoerd en zagen ze in mei 2020 opnieuw een daling, met tarieven per kWh tussen de €0,14 en €0,18. Het kan dus heel goed zijn dat je goedkoper uit bent als je van leverancier of contract verandert. Op jaarbasis kan dit al snel betekenen dat je honderden euro’s bespaart.

Openbaar laden of thuis?

Elektrisch rijden wint aan populariteit in België. Meer dan 1 op de 3 Belgen is van plan om een elektrische of hybride auto te kopen. Ook rijden er zelfs al elektrische bussen. In België staan er daarom inmiddels ruim 8.000 oplaadpunten, voornamelijk in de grote steden. Dit klinkt al aardig, maar het is absoluut nog geen dekkend laadnetwerk. In Nederland staan er ter vergelijking al 60.000. Doordat het laadnetwerk niet dekkend is, zul je je route altijd goed moeten plannen. Ook kunnen de wachttijden bij de oplaadpunten flink oplopen. Alleen al om deze redenen is het fijner om een eigen laadpaal te hebben. Daar komt nog bij dat het openbaar laden een stuk duurder is. De tarieven kunnen bij openbare laadpunten wel €0,69 per kWh zijn. Vergelijk dat maar eens met de cijfers die we eerder noemden!

Een eigen laadpaal

Met een eigen laadpaal van 50five E-mobility hoef je niet op je beurt te wachten bij een openbaar laadpunt. In plaats daarvan kun je je auto ‘s nachts aan de lader leggen en in de ochtend met een volle accu van huis vertrekken. De gemiddelde actieradius van elektrische auto’s was in 2020 al zo’n 305 km. Over het algemeen betekent dat dus dat je helemaal niet meer bij een openbaar laadpunt hoeft te komen, tenzij je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Dat scheelt je een hoop tijd!

Laadpalen en duurzaamheid

Met elektrisch rijden ben je al goed op weg naar een duurzamer klimaat. Draag je graag nog een extra steentje bij? Dan kun je een laadpaal combineren met zonnepanelen op je dak. Hiermee laad je je auto op met écht groene energie, waardoor jouw ecologische voetafdruk nog kleiner wordt. Ook zorgt dit ervoor dat je je auto met de opgewekte zonne-energie gratis kunt opladen, een win-win!

Bron: Foto©Miss Kodak

Bekijk Ook

BREAKING

Begin juli open wijngaardfeesten in Heuvelland

HEUVELLAND - Tijdens het weekend van 3 en 4 juli zetten tien wijngaarden van het Heuvelland de deuren open. Wijnliefhebbers kunnen in de wijngaarden de suoer wijnen uit dit gebied degusteren.   

BREAKING

Op zondag 4 juli Zandfeesten in Brugge

BRUGGE - Op zondag 4 juli wordt Vlaanderens grootste rommel- en prondelmarkt gehouden. Alles vindt plaats op en rond het Zand. Na het overlijden van Eric Lowyck zet Hedwig Demeulenaere de organisatie verder.  

BREAKING

Duitse toeristen blijven ook dit jaar terug weg van Zeeland

ZEELAND (NEDERLAND) - De ganse toeristische sector in Zeeland (Nederland) leeft van de Duitse toeristen. Ze komen al jaren naar de gekende plaatsen waaronder Goes, Middelburg, Zierikzee en Domburg. 

BREAKING

Komend weekend braderie in de Smedenstraat in Brugge

BRUGGE - Komend weekend is er braderie in de Brugse winkelstraten. Ook de handelaars van de Smedenstraat nemen deel aan de braderie. 

BREAKING

Nu zondag Garnaalfeesten in Oostduinkerke

OOSTDUINKERKE - Nu zondag worden in Oostduinkerke Bad de Garnaalfeesten gehouden. Voor het tweede jaar op een rij wordt de grote Garnaalstoet geschrapt van de kalender omwille van Coronamaatregelen. 

BREAKING

Gemengde politie actie in de strijd tegen mensensmokkel

WESTKUST/FRANKRIJK - In de Dune Dewulf werd een gezamenlijke actie gehouden van de politie Westkust met de Franse politie van Duinkerke.    

BREAKING

Komend weekend kermis in Kluizen

EVERGEM - Komend weekend is er kemis in Kluizen, deelgemeente van Evergem. De foorattracties zijn open vanaf vrijdagavond. 

BREAKING

Drie keikopibissen geboren in Zoo Planckendael

MECHELEN - In de Zoo Planckendael in Mechelen pakken ze uit met een primeur. Er zijn drie noordelijke bedreigde keikopibissen geboren. Ze zijn te bewonderen in de wandelvoliière van het dierenpark.    

BREAKING

Nieuwe parking voor Interparking in Brugge

BRUGGE - In Brugge werd vandaag de nieuwe parking Ezelstraat officieel geopend. De nieuwe parking biedt plaats aan 139 voertuigen en is een opsteker voor de handelaars van de Ezelstraat en Vlamingstraat. 

Bekijk meer gerelateerde artikels