Regio

Gezond binnenklimaat belangrijker dan ooit sinds coronacrisis

BELGIE/NEDERLAND - Experts zijn het er over eens dat het verstandiger is om samen te komen in de buitenlucht dan in binnenruimtes. Dit heeft vooral te maken met de zogenaamde aerosolen van virussen, waaronder het coronavirus. Dit zijn de druppeltjes die worden uitgeademd en langere tijd in de lucht blijven hangen. Hoe hoger de concentratie, hoe groter de kans dat mensen hier (ernstig) ziek van worden. In de buitenlucht vervliegen deze aerosolen snel. In binnenruimtes blijven deze echter hangen. Zeker op plekken waar onvoldoende schone luchtstroom aanwezig is. Helaas blijkt dat in de meeste ruimtes zo te zijn.

 

Al eerder trok men aan de bel omdat er te weinig aan ventilatie werd gedaan. Niet alleen in publieke gebouwen, maar ook thuis. Een schoon binnenklimaat betekent niet alleen iedere dag kort de ramen tegen elkaar open zetten. Hierbij moet echt 24/7 een schone luchtstroom aanwezig zijn. Bijvoorbeeld door het installeren van een ventilatiesysteem in huis. Hierbij moet ook het juiste onderhoud worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het structureel vervangen van de wtw filter of Zehnder filter indien dat nodig is en overige schoonmaakwerkzaamheden. Alles voor dat schonere binnenklimaat.

Laat een luchtonderzoek verrichten

Geen idee hoe het met de luchtkwaliteit in jouw woning gesteld is? Of bezit je enkele openbare gebouwen en wil je graag weten hoe het daar is gesteld met de kwaliteit van het binnenklimaat? Dan kun je ervoor kiezen om een luchtonderzoek te laten verrichten. Zo weet je precies óf en hoeveel verbetering er nog nodig is, zodat je gerichte stappen kunt ondernemen.

Wist je dat je ook zelf kunt ontdekken dat het binnenklimaat niet optimaal is? Bij een ongezond binnenklimaat zullen bepaalde klachten namelijk de boventoon gaan voeren. Zo zullen werknemers bijvoorbeeld sneller ziek worden, ervaar in je in huis zelf dat je meer last hebt van je luchtwegen, sneller verkouden bent, enzovoorts. Dit zijn belangrijke signalen om eens beter naar het binnenklimaat te gaan kijken.

Tips voor het verbeteren van de luchtkwaliteit

Welke stappen kun je op de korte termijn ondernemen om de luchtkwaliteit in huis of op kantoor te verbeteren? We hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Haal extra planten in huis. Planten werken van nature luchtzuiverend en geven meer zuurstof af aan de ruimte. Hierdoor geniet je direct van een schonere lucht. Bovendien staat het ook nog eens heel gezellig!
     
  • Schaf een ventilatiesysteem aan. Dit is de meest effectieve wijze waarop je het binnenklimaat blijvend kunt verbeteren. Zo weet je zeker dat er iedere dag voldoende schone lucht in het gebouw komt én dat de ‘vervuilde’ lucht tijdig gereinigd wordt.
     
  • Gebruik eventueel luchtbevochtigers in droge ruimtes. Je zal het snel merken wanneer de lucht in huis te droog is. In dat geval zal je namelijk ervaren dat je ogen en keel heel droog aan zullen voelen. Dit is een belangrijk signaal om de luchtvochtigheid in huis op peil te krijgen.
     

Beperk het risico op schimmelgroei en – indien deze toch zijn ontstaan -  behandel ze op tijd. Zo voorkom je gezondheidsklachten en verdere verspreiding door het hele gebouw.

Bron: Foto©DNG

Bekijk Ook

BREAKING

Proxy Delhaize Zarren terug open na brand

ZARREN - De Proxy Delhaize in Zarren is één maand na de zware brand terug open. Alles moest grondig gereinigd worden en de rekken opnieuw aangevuld worden. Ze kregen in Zarren steun van mensen van de hoofdzetel.  

BREAKING

Geslaagd braderieweekend in Sint-Truiden

SINT-TRUIDEN - In Sint-Truiden was er een geslaagd braderieweekend. Er was heel wat volk voor de koopjes. 

BREAKING

Avondmarkten op woensdag in Blankenberge

BLANKENBERGE - De komende zomer krijgt Blankenberge dan toch avondmarkten. Ze zullen telkens doorgaan op woensdag. 

BREAKING

Kermisweekend in Lissewege

LISSEWEGE - In Lissewege is er komend weekend kermis. Op vrijdagavond is er een optreden van Jacco Ricardo en op zaterdag is er barbecue met optreden op het plein Onder de Toren.  

BREAKING

NMBS zoekt treinbestuurders voor Brugge

BRUGGE - De NMBS is momenteel op zoek naar drie nieuwe treinbestuurders voor Brugge. Kandidaten kunnen zich melden via de website van de VDAB. 

BREAKING

Deinze pakt uit met feesten van 20 tot 31juli

DEINZE - In Deinze pakken ze van 20 tot en met 31 juli uit met de jaarlijkse feesten. Op woensdag 20 juli starten de feesten met een jaarmarkt, kppenworp en koers voor elite dames. Op vrijdag 22 juli opent de kermis.  

BREAKING

Nu zondag Ommegang in Poperinge

POPERINGE - In Poperinge is er nu zondag de jaarlijkse Ommegang. Die Ommegang zal om 15.30 uur door de straten trekken. 

BREAKING

Komend weekend Europafeesten in Tielt

TIELT - Komend weekend zijn er de Europafeesten in Tielt. Er is het ganse weekend braderie, kermis en straatanimatie. Verder zijn er tal van optredens. 

BREAKING

Nieuw toeristisch seizoen kan starten in Zeebrugge

ZEEBRUGGE - In Zeebrugge kan het toeristisch seizoen starten. Vanaf komend weekend zullen de foodtrucks terug open zijn met heel wat lekkers op de Zeedijk.   

BREAKING

Tijdelijke gratis zomerparking voor Middelkerke

MIDDELKERKE - In Middelkerke wordt aan de Rietstraat een tijdelijke gratis zomerparking in gebruik genomen. Er zal plaats zijn voor 550 wagens.  

Bekijk meer gerelateerde artikels