Regio

Steeds vaker verstoppingen in de keuken: dit is de oorzaak én de oplossing!

BELGIE -  Steeds vaker worden loodgieters ingeschakeld om verstoppingen in de keuken op te lossen. In de meeste gevallen hebben deze verstoppingen dezelfde oorzaak en kan het probleem vrij eenvoudig worden opgelost. Het is daarom belangrijk dat mensen weten hoe ze een verstopping in de keuken kunnen voorkomen en hoe ze dit eventueel ook weer zelf op kunnen lossen. Een verstopte keukenafvoer is natuurlijk ontzettend vervelend en kan de dagelijkse activiteiten stil doen laten liggen. De vaat die zich opstapelt, het bruine water dat een nare lucht verspreidt, allemaal dingen die je liever niet ziet gebeuren. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je verstoppingen in de keuken eenvoudig kunt voorkomen en oplossen. We zetten ze voor je op een rijtje

 

Gebruik de gootsteen niet als afvalputje

Het gebeurt nog al te vaak dat borden zonder voedselresten te verwijderen in de gootsteen worden gedumpt. Hierdoor komen er heel wat voedselresten in het putje terecht. Dat gaat een paar keer goed, maar uiteindelijk zal hierdoor de afvoer verstopt raken. De gootsteen is immers niet bedoeld als vuilnisbak. Het is dan ook niet de bedoeling dat je hier heel veel voedsel doorheen spoelt. Na verloop van tijd zal dit zich ophopen en zal het water minder gemakkelijk weglopen. Uiteindelijk kan zelfs het gehele putje verstopt rakken. Met een vloeibare ontstopper kan je dan de verstopping nog wel verwijderen, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Voorkomen is beter dan genezen. Verwijder daarom altijd eerst alle voedselresten vóórdat je de borden afspoelt. Op die manier is de kans op verstoppingen in de keuken al een stuk kleiner. ‘

Vetresten

Ook vetresten kunnen verstopte leidingen veroorzaken. Wanneer een pan niet goed wordt uitgespoeld, kunnen de vetresten zich aan de leidingen gaan hechten. Uiteindelijk ontstaat er zo’n dikke laag vet dat er geen water meer door kan. De leiding raakt verstopt. Vetresten zijn eenvoudig te voorkomen door bij het spoelen van een pan heet tot kokend water te gebruiken. Zo lossen de vetresten zich eenvoudig op.

Let er tevens op dat je nóóit frituurvet in de gootsteen gooit. Dit staat ook duidelijk aangegeven op de flacons, maar je zal echt niet de eerste zijn die dit probeert. Als je frituurvet in de gootsteen gooit, dan zal dit echt een duur grapje worden en moeten vrijwel altijd alle leidingen vervangen worden. Dit vet kan niet meer verwijderd worden met enkel heet of kokend water. Goed oppassen dus.

Toch een verstopte afvoer: wat nu?

Heb je ondanks jouw zorgvuldigheid toch nog te maken met een verstopte afvoer? Dan is het belangrijk om eerst na te gaan of er zelf iets is wat je kunt doen om de gootsteen te ontstoppen. Die kan met een vloeibare ontstopper of een speciale plopper, maar ook met producten die je gewoon standaard in huis hebt liggen. Denk bijvoorbeeld aan heet water, azijn of zuiveringszout. Er zijn zelfs mensen die zweren bij het gebruik van cola. Probeer echter niet urenlang allerlei verschillende dingen. Merk je dat de verstopping écht niet oplost? Schakel dan tijdig deskundige hulp in om erger te voorkomen.

Bron: Foto©DNG

Bekijk Ook

BREAKING

Genieten aan het Minnewater in Brugge

BRUGGE - Aan het Minnewater in Brugge is er dit jaar heel wat te beleven. Er is het lichtbelevingsparcours (met een totaal nieuwe route), de kuntschaatspiste en Winterbar Vorst. Je kan er genieten van lekkere drankjes en hapjes. 

BREAKING

Veltemweg Sint-Kruis wordt vanaf 5 december schoolstraat

SINT-KRUIS - De Veltemweg in Sint-Kruis wordt vanaf maandag 5 december schoolstraat. De straat zal voor en na de school telkens tijdelijk afgesloten worden voor alle verkeer. Het gaat om een proefperiode tot 17 februari 2023. Nadien zal de situatie geëvalueerd worden.  

BREAKING

Breughelavond in de Peerdeblomme in Assebroek

ASSEBROEK - Het belooft een druk weekend te worden voor de Peerdeblomme in de Weidestraat in Assebroek. Op zaterdagavond 3 decemer is er vanaf 18 uur een Breughelavond. Op zondagnamiddag verwachten ze de Sint.   

BREAKING

Lekkere oliebollen smullen op het Zand in Brugge

BRUGGE - Op het Zand vind je tot en met 8 januari 2023 de Winterfoor met onder meer de Gezondheidsapotheek. Je kan er genieten van lekkere oliebollen, beignets of frieten.   

BREAKING

Nog tot maart is de Cafédraal op maandag gesloten

BRUGGE - Nog tot maart zijn er twee sluitingsdagen bij de Cafédraal in de Zilverstraat in Brugge. De zaak is gesloten op zondag en maandag. Vandaag start de nieuwe weeklunch met parelhoenfilet als hoofdgerecht.   

BREAKING

Assenede telt af naar carnaval

ASSENEDE - In Assenede kan het aftellen beginnen naar het carnaval dat start op 15 februari met de grote carnavalsstoet op 26 februari. Intussen werd de 33 jarige Sarah Keisse voor de derde maal opnieuw verkozen als Prinses Carnaval voor Assenede.    

BREAKING

Mist en nevel beperken zicht

BRUGGE - Mist en nevel beperken vanavond het zicht in het verkeer. Ook op het water is het zicht beperkt voor de binnenvaart.  

BREAKING

Autobrand op de parking Maria Middelares in Gent

GENT - Op de parking van het Maria Middelares ziekenhuis in Gent is er maandagnamiddag een autobrand geweest. De geparkeerde wagen was spontaan beginnen roken. 

BREAKING

Gasontploffing in Meetkerke door centrale verwarmingsketel

MEETKERKE - De gasontploffing van vanmorgen in Meetkerke werd door een deskundige van het Parket onderzocht. Hij kon de oorzaak van de ontploffing achterhalen.  

BREAKING

Vragen over fusie ziekenhuizen

BRUGGE - Op de Brugse gemeenteraad waren er maandagavond vragen over een fusie tussen de ziekenhuizen. De Brugse burgemeester riep iedereen op om de schouders te zetten rond een fusie die er nodig is om geen dokters te verliezen of ziekenhuisbedden te zien verminderen.   

Bekijk meer gerelateerde artikels