Regio

Steeds vaker verstoppingen in de keuken: dit is de oorzaak én de oplossing!

BELGIE -  Steeds vaker worden loodgieters ingeschakeld om verstoppingen in de keuken op te lossen. In de meeste gevallen hebben deze verstoppingen dezelfde oorzaak en kan het probleem vrij eenvoudig worden opgelost. Het is daarom belangrijk dat mensen weten hoe ze een verstopping in de keuken kunnen voorkomen en hoe ze dit eventueel ook weer zelf op kunnen lossen. Een verstopte keukenafvoer is natuurlijk ontzettend vervelend en kan de dagelijkse activiteiten stil doen laten liggen. De vaat die zich opstapelt, het bruine water dat een nare lucht verspreidt, allemaal dingen die je liever niet ziet gebeuren. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je verstoppingen in de keuken eenvoudig kunt voorkomen en oplossen. We zetten ze voor je op een rijtje

 

Gebruik de gootsteen niet als afvalputje

Het gebeurt nog al te vaak dat borden zonder voedselresten te verwijderen in de gootsteen worden gedumpt. Hierdoor komen er heel wat voedselresten in het putje terecht. Dat gaat een paar keer goed, maar uiteindelijk zal hierdoor de afvoer verstopt raken. De gootsteen is immers niet bedoeld als vuilnisbak. Het is dan ook niet de bedoeling dat je hier heel veel voedsel doorheen spoelt. Na verloop van tijd zal dit zich ophopen en zal het water minder gemakkelijk weglopen. Uiteindelijk kan zelfs het gehele putje verstopt rakken. Met een vloeibare ontstopper kan je dan de verstopping nog wel verwijderen, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Voorkomen is beter dan genezen. Verwijder daarom altijd eerst alle voedselresten vóórdat je de borden afspoelt. Op die manier is de kans op verstoppingen in de keuken al een stuk kleiner. ‘

Vetresten

Ook vetresten kunnen verstopte leidingen veroorzaken. Wanneer een pan niet goed wordt uitgespoeld, kunnen de vetresten zich aan de leidingen gaan hechten. Uiteindelijk ontstaat er zo’n dikke laag vet dat er geen water meer door kan. De leiding raakt verstopt. Vetresten zijn eenvoudig te voorkomen door bij het spoelen van een pan heet tot kokend water te gebruiken. Zo lossen de vetresten zich eenvoudig op.

Let er tevens op dat je nóóit frituurvet in de gootsteen gooit. Dit staat ook duidelijk aangegeven op de flacons, maar je zal echt niet de eerste zijn die dit probeert. Als je frituurvet in de gootsteen gooit, dan zal dit echt een duur grapje worden en moeten vrijwel altijd alle leidingen vervangen worden. Dit vet kan niet meer verwijderd worden met enkel heet of kokend water. Goed oppassen dus.

Toch een verstopte afvoer: wat nu?

Heb je ondanks jouw zorgvuldigheid toch nog te maken met een verstopte afvoer? Dan is het belangrijk om eerst na te gaan of er zelf iets is wat je kunt doen om de gootsteen te ontstoppen. Die kan met een vloeibare ontstopper of een speciale plopper, maar ook met producten die je gewoon standaard in huis hebt liggen. Denk bijvoorbeeld aan heet water, azijn of zuiveringszout. Er zijn zelfs mensen die zweren bij het gebruik van cola. Probeer echter niet urenlang allerlei verschillende dingen. Merk je dat de verstopping écht niet oplost? Schakel dan tijdig deskundige hulp in om erger te voorkomen.

Bron: Foto©DNG

Bekijk Ook

BREAKING

Proxy Delhaize Zarren terug open na brand

ZARREN - De Proxy Delhaize in Zarren is één maand na de zware brand terug open. Alles moest grondig gereinigd worden en de rekken opnieuw aangevuld worden. Ze kregen in Zarren steun van mensen van de hoofdzetel.  

BREAKING

Geslaagd braderieweekend in Sint-Truiden

SINT-TRUIDEN - In Sint-Truiden was er een geslaagd braderieweekend. Er was heel wat volk voor de koopjes. 

BREAKING

Avondmarkten op woensdag in Blankenberge

BLANKENBERGE - De komende zomer krijgt Blankenberge dan toch avondmarkten. Ze zullen telkens doorgaan op woensdag. 

BREAKING

Kermisweekend in Lissewege

LISSEWEGE - In Lissewege is er komend weekend kermis. Op vrijdagavond is er een optreden van Jacco Ricardo en op zaterdag is er barbecue met optreden op het plein Onder de Toren.  

BREAKING

NMBS zoekt treinbestuurders voor Brugge

BRUGGE - De NMBS is momenteel op zoek naar drie nieuwe treinbestuurders voor Brugge. Kandidaten kunnen zich melden via de website van de VDAB. 

BREAKING

Deinze pakt uit met feesten van 20 tot 31juli

DEINZE - In Deinze pakken ze van 20 tot en met 31 juli uit met de jaarlijkse feesten. Op woensdag 20 juli starten de feesten met een jaarmarkt, kppenworp en koers voor elite dames. Op vrijdag 22 juli opent de kermis.  

BREAKING

Nu zondag Ommegang in Poperinge

POPERINGE - In Poperinge is er nu zondag de jaarlijkse Ommegang. Die Ommegang zal om 15.30 uur door de straten trekken. 

BREAKING

Komend weekend Europafeesten in Tielt

TIELT - Komend weekend zijn er de Europafeesten in Tielt. Er is het ganse weekend braderie, kermis en straatanimatie. Verder zijn er tal van optredens. 

BREAKING

Nieuw toeristisch seizoen kan starten in Zeebrugge

ZEEBRUGGE - In Zeebrugge kan het toeristisch seizoen starten. Vanaf komend weekend zullen de foodtrucks terug open zijn met heel wat lekkers op de Zeedijk.   

BREAKING

Tijdelijke gratis zomerparking voor Middelkerke

MIDDELKERKE - In Middelkerke wordt aan de Rietstraat een tijdelijke gratis zomerparking in gebruik genomen. Er zal plaats zijn voor 550 wagens.  

Bekijk meer gerelateerde artikels