Regio

Speelgoed van Chinese webwinkels niet altijd veilig genoeg

BELGIE - Recent is aangetoond dat online gekocht speelgoed niet altijd even veilig is. Het gaat vooral om speelgoed dat via Chinese webshops wordt gekocht. Daartegenover staat dat consumenten nog te weinig aandacht schenken aan de veiligheid van speelgoed. Er zijn nochtans een aantal eenvoudige dingen waarop ze kunnen letten en die ze kunnen doen. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een betrouwbare (online) speelgoedwinkel en letten op de CE-markering.

Gevaarlijk speelgoed is eenvoudig te verkrijgen

De Nederlandse Consumentenbond heeft in het verleden diverse producten van buitenlandse webshops onder de loep genomen en constateerde dat er veel gevaarlijk speelgoed wordt verkocht. Het waarschuwde onder andere voor stukjes die gemakkelijk kunnen afbreken en die voor verstikkingsgevaar kunnen zorgen. Een bepaald stuk speelgoed bevatte bovendien 200 keer de toegestane hoeveelheid weekmakers. Dergelijke weekmakers kunnen resulteren in een verminderde vruchtbaarheid en kunnen nieraandoeningen veroorzaken.

Recent zorgde het consumentenprogramma Radar (21 maart 2022) dan weer voor extra beroering. Dat programma toonde aan hoe levensgevaarlijk kinderspeelgoed online wordt aangeboden in Nederland. De in het programma genoemde webshop is ook in België een populaire keuze voor speelgoed. Daarop werden een aantal Kamervragen gesteld aan de Nederlandse minister Adriaansens (EZK). De minister gaf toen aan het zorgwekkend te vinden dat er gevaarlijk speelgoed wordt aangeboden. Hij vindt dat consumenten er zowel online als in fysieke winkels op moeten kunnen vertrouwen dat het aangeboden speelgoed aan de geldende veiligheidsregels voldoet.

Consument schenkt te weinig aandacht aan veiligheid van speelgoed

Uit een onderzoek van VeiligheidNL blijkt dan weer dat slechts elf procent van de mensen die online speelgoed bestellen zich afvragen of het product wel voldoende veilig is. Emile Kalis van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar betreurde bij RTL Nieuws nog dat mensen volop speelgoed bestellen uit landen als China, terwijl die landen zich niet al te sterk bezighouden met veiligheid. Opvallend is dat de respondenten er meer mee inzitten of het product op tijd wordt geleverd dan of het veilig is.

Nochtans kunnen consumenten maar beter op hun hoede zijn als ze online speelgoed kopen. Dat doen ze bij voorkeur niet bij een Chinese webshop, maar bij een gespecialiseerde speelgoedwinkel die het speelgoed zorgvuldig selecteert. Ook webshops die werken via allerlei externe verkopers zijn geen goede keuze, omdat het dan erg moeilijk is om toezicht te houden op wat er op het platform verschijnt. Een voorbeeld van een goede online speelgoedwinkel is Lobbes Speelgoed. Al het speelgoed dat via deze webshop wordt verkocht, voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Bovendien is deze webshop al sinds 2010 een gecertificeerd lid van Stichting Webshop Keurmerk. Deze onafhankelijke stichting bevestigt dat Lobbes Speelgoed is gekeurd en aan de nieuwste Europese regelgeving voldoet.

CE-markering moet de veiligheid garanderen

Als consument is het vooral belangrijk om na te gaan of het speelgoed over een CE-markering beschikt. Deze CE-markering geeft aan dat het speelgoed voldoet aan de wettelijke eisen. Europa heeft heel strenge veiligheidseisen voor speelgoed, onder andere wat de samenstelling, het doorslikgevaar en het brandgevaar betreft. Als speelgoed aan de Europese eisen voldoet, weet je eigenlijk sowieso dat het qua veiligheid goed zit.

Kijk wel goed uit de doppen, want Chinees speelgoed beschikt vaak over een logo dat sterk lijkt op de officiële CE-markering. Dit logo staat voor China Export en heeft niks te maken met veiligheid. Bij het Europese logo staan de C en de E iets verder uit elkaar en is het middelste beentje iets minder lang dan bij het Chinese logo.

Bron: Foto©Unsplash

Bekijk Ook

BREAKING

Proxy Delhaize Zarren terug open na brand

ZARREN - De Proxy Delhaize in Zarren is één maand na de zware brand terug open. Alles moest grondig gereinigd worden en de rekken opnieuw aangevuld worden. Ze kregen in Zarren steun van mensen van de hoofdzetel.  

BREAKING

Geslaagd braderieweekend in Sint-Truiden

SINT-TRUIDEN - In Sint-Truiden was er een geslaagd braderieweekend. Er was heel wat volk voor de koopjes. 

BREAKING

Avondmarkten op woensdag in Blankenberge

BLANKENBERGE - De komende zomer krijgt Blankenberge dan toch avondmarkten. Ze zullen telkens doorgaan op woensdag. 

BREAKING

Kermisweekend in Lissewege

LISSEWEGE - In Lissewege is er komend weekend kermis. Op vrijdagavond is er een optreden van Jacco Ricardo en op zaterdag is er barbecue met optreden op het plein Onder de Toren.  

BREAKING

NMBS zoekt treinbestuurders voor Brugge

BRUGGE - De NMBS is momenteel op zoek naar drie nieuwe treinbestuurders voor Brugge. Kandidaten kunnen zich melden via de website van de VDAB. 

BREAKING

Deinze pakt uit met feesten van 20 tot 31juli

DEINZE - In Deinze pakken ze van 20 tot en met 31 juli uit met de jaarlijkse feesten. Op woensdag 20 juli starten de feesten met een jaarmarkt, kppenworp en koers voor elite dames. Op vrijdag 22 juli opent de kermis.  

BREAKING

Nu zondag Ommegang in Poperinge

POPERINGE - In Poperinge is er nu zondag de jaarlijkse Ommegang. Die Ommegang zal om 15.30 uur door de straten trekken. 

BREAKING

Komend weekend Europafeesten in Tielt

TIELT - Komend weekend zijn er de Europafeesten in Tielt. Er is het ganse weekend braderie, kermis en straatanimatie. Verder zijn er tal van optredens. 

BREAKING

Nieuw toeristisch seizoen kan starten in Zeebrugge

ZEEBRUGGE - In Zeebrugge kan het toeristisch seizoen starten. Vanaf komend weekend zullen de foodtrucks terug open zijn met heel wat lekkers op de Zeedijk.   

BREAKING

Tijdelijke gratis zomerparking voor Middelkerke

MIDDELKERKE - In Middelkerke wordt aan de Rietstraat een tijdelijke gratis zomerparking in gebruik genomen. Er zal plaats zijn voor 550 wagens.  

Bekijk meer gerelateerde artikels