Regio

Tips om het deze zomer koel te houden in huis (zonder airco)

BELGIE/NEDERLAND - We zijn de afgelopen weken al vaak getrakteerd op zeer warm weer. Zelfs tropische dagen voor Belgische begrippen. Buiten is het dan natuurlijk heerlijk vertoeven. Lekker bij het zwembad of op een andere manier verkoeling zoeken bij het water. Maar binnen zie je het liever niet al te warm worden. Dat verstoord immers niet alleen de nachtrust, maar neemt ook een groot deel van het wooncomfort weg. Bovendien kan het je ook nog eens op kosten jagen. Bijvoorbeeld bij het gebruik van een airco of ventilator. En met de huidige energieprijzen zit je daar zeker niet op te wachten. 

Maar hoe hou je dan wél het huis koel deze zomer? Zonder een airco te gebruiken? We zetten enkele tips op een rij.

Goede raambekleding

Goede raambekleding kan al wonderen doen voor de temperatuur in huis. Wanneer je kiest voor gordijnen met een hoge isolatiegraad, voorkom je dat er te veel warmte het huis binnendringt. Bovendien heeft dit ook nog eens een wisselwerking. Want terwijl je in de zomer juist probeert de warmte buiten te houden, helpt de isolerende laag in de winter om de warmte in huis vast te houden. Mits op de juiste manier gebruikt, kunnen isolerende gordijnen dus bijdragen aan een lagere energierekening en hoger wooncomfort. Zowel in de zomer als de winter.

Wil je de warmte zo veel mogelijk buiten de woning houden? Zet dan de ramen enkel ’s nachts en heel vroeg in de ochtend open. Houd hierbij de voorspellingen goed in de gaten. Is het buiten inmiddels warmer dan binnen? Sluit dan alle deuren, ramen en gordijnen. Deze blijven gesloten totdat de zon onder is en de temperatuur weer daalt.

Nog geen goede raambekleding? Dan is nu het moment om bij Veneta.com te kijken en deze aan te schaffen. Hier heb je het hele jaar door profijt van.

Voorkom extra warmte in huis

Heb je een wasdroger? Laat deze dan lekker uit op de warmere dagen. Hang in plaats daarvan je natte kleding gewoon buiten aan de waslijn. Dat ruikt niet alleen heerlijk, het is ook nog eens ontzettend snel droog én je bespaart op de energierekening. Bovendien voorkom je zo ook dat het ontzettend heet wordt in huis.

Wees je ervan bewust dat alle apparaten warmte geven. Zelfs opladers die in het stopcontact blijven zitten of een televisie die op stand-by staat, geven warmte af. Daarom is het belangrijk dat je apparaten zo min mogelijk aanzet deze dagen. Ga lekker naar buiten en laat het huis verder voor wat het is.

Gebruik het fornuis minder

Koken is een enorme hittebron. Ga dan ook geen sterrenmaaltijd koken, maar beperk je tot salades, brood en andere dingen waar geen fornuis aan te pas hoeft te komen. Hoe vaker je het fornuis aanzet, hoe sneller de temperatuur in huis immers zal stijgen. Toch zin in een warme maaltijd? Zet dan een bakplaat buiten neer of zet de BBQ aan.

Bron: Foto©DNG

Bekijk Ook

BREAKING

Garnaalvissers te paard naar zee

OOSTDUINKERKE - De garnaalvissers te paard trekken vandaag naar zee, dit over de middag om 12.30 uur. Ze gaan op zoek naar garnalen. Ook de garnaalkruiers gaan straks mee in zee. 

BREAKING

Nu zaterdag start van de kermis in Torhout

TORHOUT - Nu zaterdag is er in Torhout de start van de jaarlijkse kermis. De kermis duurt tot en met woensdag 24 augustus. De foor start nu zaterdag om 16 uur. Om 18.30 uur is er een openingsstoet met muzikanten en steltlopers.  

BREAKING

Tir Stef vind je in Zeebrugge

ZEEBRUGGE - De komende dagen vind je het schietkraam Tir Stef terug op de Zeedijk in Zeebrugge. Vanaf volgend weekend is hij dan terug te vinden op de Dorpskermis op het Marktplein in Zeebrugge. 

BREAKING

Bredene maakt zich op voor festivalweekend

BREDENE - In het Park Paelsteenveld in Bredene zijn alle voorbereidingen klaar voor het festivalweekend. Ze verwachten zowel op zaterdag als op zondag grote namen met op zataerdag Mercury Rising, Bowie Live en Kool & The Gang.   

BREAKING

Gemeente Maldegem slachtoffer van cyberaanval

MALDEGEM - De gemeente Maldegem is het slachtoffer geworden van een cyberaanval waarbij er een datalek is geweest en heel wat gegevens van personen en leveranciers konden geraadpleegd worden. 

BREAKING

Boudewijn Seapark op zoek naar personeel voor najaar

BRUGGE - Het Brugse pretpark Boudewijn Seapark in Sint-Michiels is op zoek naar versterking voor hun park in het najaar. 

BREAKING

Oosteeklo viert vanaf vandaag kermis

OOSTEEKLO - In Oosteeklo, deelgemeente van Assenede, gaat vandaag het kermisweekend van start. Vandaag vrijdag is er een eetfestijn, schieting en gaaibolling. Morgen zaterdag zijn er tal van optredens.   

BREAKING

Nicky M Kids in Brugge pakt uit met openingsweekend

BRUGGE - NICKY M. KIDS, een fashion kids concept store, opent dit weekend haar deuren in Brugge centrum. Wie in het openingweekend van zaterdag 20 en 21 augustus NICKY M. KIDS een bezoekje brengt, krijgt bij aankoop van minimum 100 euro een unieke 'terug naar school'-goodiebag.

BREAKING

Frank Vergucht kwam zwaar ten val met de fiets

BRUGGE - De gekende Brugse fotograaf Frank Vergucht (die dagelijks weerfoto's levert aan de VRT voor het weerbericht en aan Focus WTV) is zwaar ten val gekomen. Hij moest naar het ziekenhuis overgebracht worden. De man fietst dagelijks door Brugge op zoek naar de mooiste weerfoto's.    

BREAKING

Nu zondag naar de Vuelta met de shuttlebus in Breda

BREDA - De Nederlandse stad Breda krijgt nu zondag de derde rit van de Vuelta die morgen vrijdag in Utrecht start. De start en aaankomst is gepland in Breda met een rit door Noord Brabant.  

Bekijk meer gerelateerde artikels