Regio

Heb ik een asbestattest nodig ?

BELGIE - Heb ik een asbestattest nodig?

Asbest is schadelijk voor de gezondheid. Toch is het een materiaal dat vroeger veel in de woningbouw werd gebruikt. Sinds 1998 is het verboden om asbesthoudende materialen te produceren, te verhandelen of te hergebruiken. In woningen die voor 2001 werden gebouwd is de kans reëel dat er asbesthoudende producten gebruikt werden.

 

VLAANDEREN - De Vlaamse Regering wil zo snel mogelijk al het aanwezige asbest in Vlaamse gebouwen en woningen, gebouwd voor 2001 in kaart brengen. De Vlaamse Regering wil op die manier Vlaanderen tegen uiterlijk 2040 asbestveilig te maken. Daarom is sinds 23 november 2022 een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen gebouwd voor 2001. Wil je zo’n woning verkopen, dan moet je een asbestattest aanvragen. Tegen 2032 moet iedere gebouweigenaar van een woning of een gebouw gebouwd voor 2001 over een asbestattest beschikken.

Wat is een asbestattest?

Een asbestattest (of voluit: asbestinventarisattest) is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw. De inventarisatie wordt uitgevoerd door een gecertificeerd asbestdeskundige die ter plaatse een gebouwinspectie zal uitvoeren.

Meestal wordt een niet-destructieve inventarisatie uitgevoerd. Dit betekent dat tijdens de inspectie geen vloeren of wanden beschadigd worden om ingesloten asbest op te sporen, tenzij voor een beperkte staalname. Bij renovatiewerken is in sommige gevallen een aanvullend destructief onderzoek nodig om ingesloten asbest op te sporen.

Wanneer heb ik een asbestattest nodig?

Sinds 23 november 2022 is een asbestattest nodig bij de overdracht van een pand dat is gebouwd voor 2001. Het betreft niet alleen woningen maar elke toegankelijke constructie dus ook bedrijfsgebouwen, kantoorgebouwen, overheidsgebouwen, agrarische gebouwen, religieuze gebouwen,…

Niet elke transactie doet de verplichting ontstaan om te beschikken over een asbestattest. De regeling slaat enkel op het onder levenden overdragen van een eigendomsrecht, het onder levenden vestigen of overdragen van een recht van vruchtgebruik, een erfpacht, een opstalrecht of een zakelijk recht van gebruik. Een schenking valt hier dus ook onder. Een onteigening en een erfenis daarentegen worden volgens de wet niet beschouwd als een overdracht waarvoor een asbestattest verplicht is.

Ik ben eigenaar in een appartementsgebouw. Wat zijn de regels voor een asbestattest?

Voor appartementsgebouwen geldt een enigszins aparte regeling.

Er is een afzonderlijk asbestinventarisattest nodig voor zowel de gemeenschappelijke delen als voor het privatief gedeelte. Voor de overdracht van een privatief deel, is een asbestattest eveneens verplicht vanaf 23 november 2022.

Voor de gemeenschappelijke delen van panden die onder het stelsel van gedwongen mede-eigendom vallen gaat de verplichting pas in op 1 mei 2025.

Asbestattest en verhuur

Het verhuren van een pand doet op zich niet de verplichting ontstaan om over een asbestattest te beschikken. Hoe dan ook zal iedere gebouweigenaar en dus ook de verhuurder van een woning of een gebouw gebouwd voor 2001, tegen 2032 over een asbestattest moeten beschikken.

Hou er wel rekening mee dat indien u als verhuurder eerder al over een asbestattest zou beschikken, u wettelijk verplicht bent hiervan een kopie te overhandigen aan de huurder bij het aangaan van de huur of binnen een termijn van één maand na de datum vermeld op het asbestinventarisattest als dit afgeleverd werd tijdens een lopende huurperiode.

Bron: Foto©Pixabay

Bekijk Ook

BREAKING

Nieuwe weeklunch bij Breydel De Coninc

BRUGGE - Het Restaurant Breydel De Coninc in de Breidelstraat in Brugge pakt vanaf vandaag uit met een nieuwe weeklunch tot en met dinsdag 2 oktober. 

BREAKING

Nu zondag Da Smakt in Damme

DAMME - In de Zustertuin in Damme wordt nu zondag 1 oktober het culinaire event Da Smakt gehouden met de promotie en verkoop van ambachtelijke producten uit Damme en West-Vlaanderen. 

BREAKING

Algerijnse dief ingerekend in Brussel

BRUSSEL - Een Algerijnse dief werd in Brussel van de trein geplukt. Hij was in het bezit van een gestolen fiets. De fiets werd gestolen in Knokke-Heist waar hij in de nacht van 25 op 26 september vijf diefstallen had gepleegd.  

BREAKING

Auto inbrekers ingerekend in Oostende

OOSTENDE - De politie heeft twee mannen aan het station van Oostende ingerekend. Ze waren in het bezit van spullen die ze gestolen hadden uit voertuigen. Ze waren in het bezit van drie smartphones en een rugzak. Ze komen in aanmerking voor vier inbraken.  

BREAKING

Vrijdagmarkt in Sleidinge verplaatst omwille van kermisweekend

SLEIDINGE - Van vrijdag 29 september tot en met maandag 2 oktober is er terug kermis in Sleidinge. De attracties kan je vinden op het Wilfried Martensplein. Omwille van de kermis wordt de vrijdagmarkt verplaatst. 

BREAKING

Café Louise nieuw in het Paleis op de Meir in Antwerpen

ANTWERPEN - Op het Paleis op de Meir in Antwerpen is Café Louise gestart. De nieuwe horecazaak zal gerund worden door Steven Verrept. 

BREAKING

Cruiseschip Regal Princess op woensdag in Zeebrugge

ZEEBRUGGE - Het cruiseschip Regal Princess was woensdag in de haven van Zeebrugge. Ze hadden 3.600 passagiers aan boord waarvan de meesten gekozen hadden voor een dagje Brugge.    

BREAKING

Komend weekend kermis in Oostkamp

OOSTKAMP - In Oostkamp is er komend weekend kermis, dit op zaterdag en zondag. Beide dagen kan je naar de foor op het Gemeenteplein met attracties voor jong en oud. 

BREAKING

Jasper Pillen organiseert Wine & Dine in de Lodewijk van Male in Sint-Kruis

BRUGGE - De Brugse politicus Jasper Pilllen organiseert op 17 november een Wine and Dine in de Salons Lodewijk van Male aan de Maalsesteenweg in Sint-Kruis. 

BREAKING

Plopsa De Panne pakt op 7 oktober uit met fandag

DE PANNE - Plopsa De Panne pakt op zaterdag 7 oktober uit met een Buurtpolitie fandag, dit in aanwezigheid van de acteurs uit de reeks.  

Bekijk meer gerelateerde artikels