Wonen

Steeds meer Vlamingen kiezen voor kleurrijke rolluiken

do 12 september 2024, 21:23

VLAANDEREN - In Vlaanderen is deze groeiende trend letterlijk zichtbaar: gekleurde rolluiken. Waar rolluiken voorheen vaak wit, grijs of aluminiumkleurig waren, zie je nu steeds vaker een variëteit aan kleuren die perfect aansluiten bij de stijl en uitstraling van de woning. Deze ontwikkeling is niet alleen esthetisch van aard, maar biedt ook praktische voordelen.

. Bedrijven zoals Degalux spelen in op deze trend door de mogelijkheid te bieden om gekleurde rolluiken op maat te laten maken en direct vanuit de fabriek te laten leveren. Dit doen ze inclusief gedetailleerde plaatsingsinstructies. Gekleurde rolluiken worden hierdoor veel toegankelijker.

Persoonlijke touch aan de gevel

Gekleurde rolluiken geven huiseigenaren de mogelijkheid om hun woning een persoonlijke touch te geven. Hierbij wordt gewerkt met RAL-kleuren. Het gaat om een internationaal systeem om kleuren vast te leggen. Hierdoor kunnen de rolluiken bijvoorbeeld perfect worden gematcht met de kleur van de garagepoort en de voordeur. Er zijn geen belemmeringen, want in de praktijk kunnen rolluiken in vrijwel elke gewenste kleur besteld worden. Dit betekent dat ze niet alleen kunnen worden afgestemd op de kleuren van de ramen, de deuren of de gevel, maar ook op de persoonlijke voorkeuren van de bewoners. Door de grote keuze aan kleuren is het eenvoudiger dan ooit om een samenhangende uitstraling te creëren die zowel modern als tijdloos kan zijn.

Rolluiken zijn eenvoudig te monteren en kunnen in de gewenste kleur worden besteld. Degalux levert daarbij ook concrete plaatsingsinformatie. Dit maakt het voor de doe-het-zelver mogelijk om zonder de tussenkomst van een professional de rolluiken zelf te installeren. Dit kan kosten besparen en geeft de huiseigenaar de flexibiliteit om de montage in eigen tempo uit te voeren. Het is echter wel belangrijk om de meegeleverde instructies nauwkeurig op te volgen om een correcte en veilige plaatsing te garanderen.

Voordelen, maar ook aandachtspunten

De voordelen van gekleurde rolluiken hebben vooral betrekking op de esthetische meerwaarde. Ze kunnen zorgen voor een harmonieus geheel en de gevel een compleet andere aanblik bezorgen. Daarnaast zijn er natuurlijk de standaard voordelen die gelden voor alle soorten rolluiken. Ze dragen bijvoorbeeld bij aan de energie-efficiëntie, bieden bescherming aan de ruiten en beschermen zowel tegen zonlicht als geluid. Ook helpen rolluiken inbrekers op afstand te houden.

Er zijn echter ook nadelen om rekening mee te houden. Vooral bij felle kleuren en goedkope materialen bestaat het risico dat de rolluiken na verloop van tijd verkleuren. Daarom is het belangrijk om ze te bestellen bij fabrikanten die gebruikmaken van hoogwaardige, kleurvaste materialen en uv-bestendige coatings. Bovendien ligt de prijs van gekleurde rolluiken mogelijk hoger dan die van standaardkleuren, vooral wanneer er wordt gekozen voor specifieke of minder gangbare tinten. Houd er bovendien rekening mee dat vuil, stof en krassen bij sommige kleuren eenvoudiger zichtbaar zijn.

Regels voor gekleurde rolluiken

In Vlaanderen zijn er geen algemene regels die specifiek bepalen welke kleuren je mag kiezen voor je rolluiken. Toch kunnen er wel degelijk beperkingen gelden. Zo kunnen stedenbouwkundige voorschriften beperkingen opleggen. Indien dit het geval is, gaat het vaak om vrij algemene bepalingen. Men stipuleert bijvoorbeeld dat de kleur en de aard van de zichtbaar zijnde materialen zo moeten worden gekozen dat het totale uitzicht van het gebouw op een esthetisch verantwoorde wijze in de omgeving past. Dergelijke bepalingen moeten vooral wantoestanden helpen te voorkomen. Bij beschermde monumenten of beschermde stads- en dorpsgezichten kunnen er dan weer specifiekere bepalingen gelden. Bij twijfel is het aan te raden om contact op te nemen met de gemeente die hierover kan informeren.

Foto's @ Pixabay
Text: Stefaan Reuse